ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ-ΥΠΟΔΟΡΙΟΥ

thumbnail

 ΔΕΡΜΑ – ΥΠΟΔΟΡΙΟ

Το δέρμα αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος το οποίο καλύπτει και προστατεύει ζωτικά όργανα, παρουσιάζοντας ορισμένες φυσικές ιδιότητες και φυσιολογικές λειτουργίες. Αποτελείται από την επιδερμίδα, το χόριο και το υπόδερμα. Τα “εξαρτήματα” του δέρματος είναι οι αδένες (σμηγματογόνοι και ιδρωτοποιοί), οι τρίχες και τα νύχια. Οι σμηγματογόνοι και ιδρωτοποιοί αδένες παράγουν το σμήγμα και τον ιδρώτα, μέσω ενός καναλιού, το οποίο όταν αποφραχθεί δημιουργούνται οι σμηγματογόνες κύστεις και η ιδραδενίτιδα, αντίστοιχα.

dermatologia-new

The InfoVisual.info site uses images to explain objects.

Η διάγνωση των παθήσεων του δέρματος και του υποδόριου είναι πρώιμη αφού παρουσιάζονται στην επιφάνεια του σώματος. Η αντιμετώπιση ορισμένων εξ αυτών βασίζεται στην εκτομή ή αφαίρεση και την επανόρθωση.  Η εκτομή ακολουθείται πάντα από την ιστολογική εξέταση, άρα είναι ελεγχόμενη και αυτό αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα της χειρουργικής συγκριτικά με τις άλλες μεθόδους θεραπείας.

ΚΑΛΟΗΘΕΙΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ-ΥΠΟΔΟΡΙΟΥ

Κύστη κόκκυγα

Η κύστη κόκκυγα ή τριχοφωλεϊκό συρίγγιο αποτελεί ένα επίκαιρο θέμα υγείας αλλά έχει περιγραφεί εδώ και 2 περίπου αιώνες από τον Herbert Mayo. Ονομάσθηκε ακόμα και “νόσος Jeep” επειδή κατά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο πολλοί αμερικανοί στρατιώτες, ιδιαίτερα οδηγοί, που οδηγούσαν αρκετές ώρες σε δύσβατες  περιοχές νοσηλεύθηκαν εξαιτίας αυτής της πάθησης.

Είναι η συνηθέστερη πάθηση της ιεροκοκκυγικής περιοχής του υποδόριου ιστού, η οποία δημιουργείται είτε από τη διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα είτε από την αναδίπλωση του εξωδέρματος μέσα στο φυσιολογικό δέρμα της μεσογλουτιαίας σχισμής. Πολλές φορές βλέπουμε το ιεροκοκκυγικό  εντύπωμα ή βόθριο στο πάνω μέρος της μεσογλουτιαίας σχισμής, που φαίνεται σαν μια μικρή τρύπα η οποία στην ουσία είναι η αναδίπλωση του δέρματος. Στην οξεία της φάση(όταν δηλαδή η κύστη κόκκυγα έχει φλεγμονή) παρουσιάζεται σαν απόστημα ενώ στην χρόνια φάση σαν συρίγγιο που το δερματικό της στόμιο ειναι στην μεσογλουτιαία σχισμή ή κοντά  σε αυτήν.

PilonidalSinus        Pilonidal sinus2

Τα συμπτώματα κυμαίνονται από μια μικρή “φουσκίτσα” έως μια μεγάλη επώδυνη μάζα, που συνήθως παράγει υγρά, διαυγή ή θολά,  με πρόσμιξη αίματος. Όταν υπάρχει φλεγμονή η περιοχή παρουσιάζει ερυθρότητα, είναι επώδυνη και ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει πυρετό ή κακουχία.

Η θεραπεία είναι αποκλειστικά και μόνο χειρουργική και συνίσταται στην αφαίρεση της κύστης και των συνοδών συριγγίων. Όταν η κύστη κόκκυγα έχει διαπυηθεί και η φλεγμονή έχει μεγάλη έκταση συνήθως γίνεται διάνοιξη για να υποχωρήσει άμεσα ο πόνος και σε δεύτερο χρόνο αφαιρείται η κύστη. Αυτό γίνεται για να αποφευχθεί το μεγάλο εγχειρητικό τραύμα το οποίο θα ταλαιπωρήσει τον ασθενή μέχρι να επουλωθεί πλήρως.

Υπάρχουν 3 τύποι χειρουργικής επέμβασης 1) η κλειστή μέθοδος με ποσοστά υποτροπής από 10-30%, 2) η ημίκλειστη μέθοδος, και 3) η ανοικτή μέθοδος, με πιθανότητα υποτροπής 3%. Σε όλες τις μεθόδους αφαιρείται η κύστη -με τη χρήση ειδικευμένου εξοπλισμού- καθώς και τα συρίγγια, αφού προηγουμένως αυτά έχουν χαρτογραφηθεί με συριγγογραφία για να υπάρχει η βεβαιότητα αφαίρεσης ολόκληρου του συριγγίου.

Το κάτω όριο της εκτομής είναι ο κόκκυγας [γιατί μόνο τότε υπάρχει ασφάλεια πλήρους αφαίρεσης της κύστης,κάτι το οποίο φαίνεται στην πρώτη αλλαγή που γίνεται]. Η επέμβαση πραγματοποιείται με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων RF, η οποία πλεονεκτεί της χρήσης laser διότι δεν κάνει έγκαυμα αλλά βρασμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο ασθενής να μην χρειάζεται παυσίπονα από την 1η κιόλας ημέρα μετά την επέμβαση και να έχει ταχύτερη επούλωση.

Όσον αφορά το κλείσιμο (κλειστή ή ημίκλειστη μέθοδος) του τραύματος ή όχι (ανοιχτή μέθοδος), η ανοικτή κρίνεται καλύτερη, εξαιτίας της σχεδόν μηδενικής υποτροπής, υπό την προϋπόθεση της τακτικής παρακολούθησης του τραύματος και την εφαρμογή των μετεγχειρητικών οδηγιών μας από τον ασθενή. Ο χειρουργημένος ασθενής πρέπει να προσέρχεται για αλλαγές του τραύματος τις πρώτες 10-15 μέρες, οι  οποίες γίνονται από τον ίδιο τον χειρουργό. Χωρίς να φείδονται  κόπου, ο κος Τσιριγωτάκης αλλά και οι συνεργάτες του,κάνουν τις αλλαγές τραύματος και  αργίες ή Σαββατοκύριακα,όταν αυτό απαιτείται, προκειμένου να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα για τους ασθενείς,ποτέ δεν προτρέπουν τον ασθενή να απευθυνθεί στον γιατρό του ταμείου του για να αποφύγουν την οι ίδιοι την διαδικασία των   αλλαγών.                                                                                                                                                                       teaserbox_46620315    kil donmesi33

Το τελευταίο διάστημα η ενδοσκοπική εξάχνωση της κύστης κόκκυγα με την χρήση laser,βάζει τέλος στην ταλαιπωρία των ασθενών, υποστηρίζει ο κος Τσιριγωτάκης. Το laser αυτό είναι νέας γενιάς και δεν έχει σχέση με τα παλαιότερα laser, μέσω των οποίων “κόβαμε”τους ιστούς. Το laser FiLaC καταστρέφει την κύστη,μέσω φωτοπηξίας, αλλά και  όλα τα συρίγγια που υπάρχουν και τα θεραπεύει μέσω εξάχνωσης.

teaserbox_47335921

Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι ασύγκριτα

δεν υπάρχει πόνος

δεν υπάρχει τραυματική κοιλότητα

-ο ασθενής μπορεί να καθήσει λίγο μετά την επέμβαση

-εξέρχεται απο την κλινική λίγο μετά την επέμβαση

-απο την επομένη επανέρχεται πληρως σε όλες τις δραστηριότητες του

-πολύ γρήγορα κάνει μπάνιο σπίτι του με αφρόλουτρο αλλά και στη θάλασσα(μέσα σε 4-5 ημέρες)

-η μόνη ενόχληση που μπορεί να νοιώθει ειναι ενα αίσθημα βάρους στην περιοχή της επέμβασης.

 ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ   ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Η πρώτη ειναι να επιλεγεί ο ασθενής απο τον χειρουργό  Σταύρο Τσιριγωτάκη και να ειναι κατάλληλος για τη θεραπεία με το laser FiLaC και η δεύτερη προυπόθεση ειναι ο χειρουργός εξειδικευμένος και εξοικειωμένος με τη χρήση της νέας τεχνολογίας laser.Ο κος Τσιριγωτάκης είναι απο τους πρώτους χειρουργούς που εξειδικεύτηκε στην χρήση αυτής της νέας τεχνολογίας laser.                                                                                                                                 vouties_sti_thalassa2

Eίναι σημαντικό το γεγονός ότι ο ασθενής κάνει πολύ σύντομα μπάνιο,ακόμη και στη θάλασσα,όπως επισημαίνει ο κος Τσιριγωτάκης και δεν εμποδίζεται καθόλου στο να συνεχίσει όλες του τις δραστηριότητες από την πρώτη κιόλας μέρα μετά την επέμβαση.

Ακροχορδώνες(κρεατοελιές)

MVC011F       How-to-Get-Rid-of-Skin-Tags

Οι ακροχορδώνες(κοινώς κρεατοελιές)είναι μικροί,μαλακοί,συνηθισμένοι,καλοήθεις όγκοι του δέρματος,οι οποίοι συνήθως έχουν μίσχο ο οποίος τους κάνει να »κρέμονται».Το χρώμα τους μπορεί να είναι το χρώμα του δέρματος,αλλά μπορεί να είναι και λίγο πιο σκούρο.Το μέγεθος τους είναι από 2  χιλιοστά μέχρι και 4-5 εκατοστά,μπορεί να εμφανιστούν και κατά ομάδες,συνήθως εμφανίζονται στην περιοχή του λαιμού,στις μασχάλες αλλά μπορεί να εμφανιστούν και σε κάθε πτυχή του δέρματος,συμπεριλαμβανομένης και της βουβωνικής χώρας.

Υπάρχει ένα σύνδρομο το οποίο ονομάζεται  Birt-Hogg-Dube στο οποίο ταυτόχρονα με άλλες δερματικές βλάβες συνυπάρχουν και ακροχορδώνες.Αυτό αποτελεί μία σπάνια δερματοπάθεια,αλλά οι ασθενείς στους οποίους αυτό εμφανίζεται έχουν αυξημένα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου των νεφρών και του παχέος εντέρου.

Οι ακροχορδώνες φαίνεται ότι εμφανίζονται στο 46% του γενικού πληθυσμού και σε ίσα ποσοστά μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Παλαιότερες θεωρίες υποστήριζαν ότι οι ακροχορδώνες εμφανίζονται σε περιοχές όπου υπάρχει μειωμένη ποσότητα ελαστίνης,σήμερα όμως αυτό δεν φαίνεται να ισχύει και πιστεύεται ότι έχει σχέση με την παχυσαρκία,δυσλιπιδαιμία,υπέρταση,αντοχή στην ινσουλίνη γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί η εμφάνιση τους να χρησιμεύσει ως δείκτης αυξημένου κινδύνου αθηροσκλήρωσης και καρδιαγγειακής νόσου.

Υπάρχουν διάφορα σκευάσματα,για την θεραπεία τους,με τα οποία γίνεται πρέπει να γίνεται συχνή επάλειψη των ακροχορδώνων,με σκοπό την εξαφάνιση των δερματικών αυτών βλαβών.Η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα,ταλαιπωρεί τον ασθενή και είναι αρκετές οι περιπτώσεις οι οποίες δεν ωφελούνται από αυτή τη θεραπεία,παρ’ όλα αυτά όμως είναι μία θεραπεία μη επεμβατική.

skin-tag-laser-removel

Ο χειρουργός Σταύρος Τσιριγωτάκης για την αφαίρεση αυτών των δερματικών βλαβών,χρησιμοποιεί RF(ραδιοσυχνότητες) η laser,τα οποία είναι εντελώς ανώδυνα για τον ασθενή,δεν χρειάζεται ούτε ενέσιμη αναισθησία,απλά με τη εφαρμογή ειδικής αναισθητικής κρέμας επιτυγχάνεται τοπική αναισθησία και στη συνέχεια προχωρεί στην ριζική αφαίρεση τους,χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσει ράμματα και χωρίς να παραμένει το παραμικρό σημάδι στην περιοχή  της βλάβης.Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί εδώ,το γεγονός ότι με αυτό το τρόπο, για τις βλάβες που βρίσκονται στην περιοχή των έξω γεννητικών οργάνων,υπάρχει η δυνατότητα να αποσταλούν για ιστολογική εξέταση προς αποκλεισμό της πιθανότητας οι βλάβες αυτές να είναι κονδυλώματα,κάτι το οποίο πρέπει να γίνεται πάντοτε,ενώ η αφαίρεση τους με τον καυτηριασμό που γίνεται ενίοτε,η ιστολογική εξέταση είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί.Σαν διαδικασία,υποστηρίζει ο κος Τσιριγωτάκης,είναι απλή,διαρκεί ελάχιστο χρόνο,είναι εντελώς ανώδυνη για τον ασθενή και είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο ασθενής λύνει πλήρως το πρόβλημα του σε μία και μόνο συνεδρία.

Κατακλίσεις

κατάκλιση_στάδια

 

Όταν ασκείται συνεχώς πίεση πάνω από 2 ώρες στο δέρμα, ειδικά σε άτομα με προβλήματα θρέψης, παρουσιάζεται ισχαιμία και νέκρωση. Όταν επέλθει η νέκρωση τότε χρειάζεται χειρουργικός καθαρισμός της κατάκλισης, αφαίρεση δηλαδή όλων των νεκρωμένων ιστών. Το τραύμα θα κλείσει με τακτικές αλλαγές και με τη χρήση ειδικών επιθεμάτων όταν είναι  απαραίτητο.Ο χειρουργός Σταύρος Τσιριγωτάκης τονίζει για τις κατακλίσεις,ότι <<για να κλείσει μία κατάκλιση πρέπει πρώτα να είναι καθαρή(χωρίς νεκρωμένους ιστούς) και σε δεύτερη μοίρα έρχονται τα πάσης φύσης επιθέματα και οι σωστές και τακτικές αλλαγές τραύματος>>.Επομένως αν δείτε ότι μία κατάκλιση δεν έχει υγιείς ιστούς επικοινωνήστε γρήγορα με το γιατρό σας.ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΣΙΡΙΓΩΤΑΚΗΣ 6986989220

Ιδραδενίτιδα

Hidradentis_Suppurativa_Natural_History_Figure2

Πρόκειται για μια χρόνια, επώδυνη, τοπική, μικροβιακή φλεγμονή των ιδρωτοποιών αδένων. Συνήθως παρατηρείται στη γεννητο-περινεϊκή χώρα και στις μασχάλες. Αντιμετωπίζεται στην αρχή με καλή τοπική υγιεινή και επί εμμονής με χειρουργική θεραπεία, η οποία ποικίλει από απλή σχάση έως εκτεταμένη αφαίρεση αποστημάτων, συριγγίων και υπερκείμενου δέρματος. 

Κύστεις

Epidermoid-cyst-6

Οι κύστεις μπορεί να είναι α) επιδερμοειδείς, β) σμηγματογόνες, γ) δερμοειδείς. Η αντιμετώπισή τους είναι χειρουργική, και γίνεται σχεδόν πάντα υπό τοπική αναισθησία. Για να μην ξαναεμφανιστεί πρέπει να αφαιρεθεί ολόκληρη, μαζί  με το τοίχωμά της. Όταν όμως υπάρχει φλεγμονή και έχει διογκωθεί αρκετά αυτό είναι λίγο δύσκολο, γι’ αυτό το λόγο καλό είναι να αφαιρείται «εν ψυχρώ», δηλαδή όταν δεν υπάρχει φλεγμονή, οπότε και η υποτροπή είναι μηδενική.Ο χειρουργός Σταύρος Τσιριγωτάκης,αυτή τη μικροεπέμβαση την κάνει με ελάχιστη τομή,που πάντα είναι κατά πολύ μικρότερη της διαμέτρου της βλάβης και η ουλή της τομής μετά από λίγο καιρό δύσκολα διακρίνεται,ο χρόνος αυτής της μικροεπέμβασης για τον κο Τσιριγωτάκη είναι ελάχιστα λεπτά της ώρας και ο ασθενής μπορεί να φύγει αμέσως μετά την επέμβαση.

Μυρμηγκιές

xx

Είναι μονήρεις ή συρρέουσες βλάβες ιογενούς αιτιολογίας. Η αντιμετώπισή τους συνήθως γίνεται από δερματολόγο. Η χειρουργική αφαίρεση τους είναι η έσχατη λύση. Αυτή γίνεται εντελώς ανώδυνα από τον χειρουργό Σταύρο Τσιριγωτάκη, με ειδικό εξοπλισμό RF(ραδιοσυχνότητες).

Υπερκερατώσεις

Μπορεί να είναι γεροντικές, σμηγματορροϊκές ή ακτινικές. Συνήθως αντιμετωπίζονται με συντηρητικές μεθόδους, όπως το ψυχρό άζωτο  ή η διαθερμοπληξία.

Ρινόφυμα

v25n4a12-fig01

 

Πρόκειται για δυσμορφία της μύτης που οφείλεται σε αύξηση τόσο του μεγέθους όσο και του αριθμού των σμηγματογόνων αδένων του δέρματος, συνήθως σε άτομα τρίτης ηλικίας. 

Χηλοειδή

18062012012216oules (1)

Είναι μια δύσμορφη ουλή (η οποία αυξάνει σε όγκο από την επιφάνεια του δέρματος), καλά περιγεγραμμένη και υπόσκληρη. Η αντιμετώπισή της είναι δύσκολη, υπό την έννοια της υποτροπής.

Αγγειοδυσπλασίες

simadia_gennisis_590_9    mh_capd_fig20-11.tif

Ο όρος περιλαμβάνει όλους τους όγκους αγγειακής προέλευσης, οι οποίοι αφορούν μόνο το δέρμα ή επεκτείνονται και στα εν τω βάθει μαλακά όρια. Διακρίνονται σε τριχοειδή αιμαγγειώματα και τα σηραγγώδη αιμαγγειώματα.

Λιπώματα

lipoma4-e1355211534412

Το λίπωμα αποτελεί συχνότατο καλοήθη όγκο του λιπώδους συνδετικού ιστού με κάψα ή διάχυτο μονό ή πολυλοβιακό. Συνήθως εμφανίζεται στην πίσω επιφάνεια του κορμού, αλλά μπορεί να εμφανισθεί σε οποιαδήποτε σημείο του σώματος. Η θεραπεία του είναι αποκλειστικά χειρουργική, υπό τοπική, σχεδόν πάντα, αναισθησία. Ο χειρουργός Σταύρος Τσιριγωτάκης εκτελεί αυτή τη μικροεπέμβαση με τομή παντοτε κατά πολύ μικρότερη της διαμέτρου του λιπώματος και η ουλή της τομής μετά από λίγο χρονικό διάστημα δύσκολα διακρίνεται. Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν επέλθει φλεγμονή τότε ο ασθενής,πρέπει να πάρει αντιβίωση για να υποχωρήσει η φλεγμονή και σε δεύτερο χρόνο να προχωρήσει στην αφαίρεση του λιπώματος ή αν δημιουργηθεί απόστημα πρέπει αυτό να διανοιχθεί, να υποχωρήσουν τα σημεία της φλεγμονής και σε δεύτερο χρόνο να γίνει η αφαίρεση του λιπώματος. Επομένως γίνεται εύκολα κατανοητό το γεγονός ότι αν κάποιος παρατηρήσει την εμφάνιση ενός λιπώματος, να προγραμματίσει την αφαίρεση του, για να μην υποστεί την διπλή ταλαιπωρία.

Παρακάτω είναι μερικές φωτογραφίες ασθενών μας, η τομή που κάνουμε πάντα είναι ελάχιστη, αλλά και η εκτομή είναι πλήρης, προς αποφυγή υποτροπής.

unnamed (6)    unnamed (7)

 

Πρόκειται για μια ασθενής μας 40 χρόνων, με ένα μεγάλο λίπωμα διαμέτρου περίπου 16cm, σε δύσκολη περιοχή, φαίνεται η τομή μας που είναι μικρότερη από 6cm.

unnamed (8)

Νευρογενείς όγκοι

Η-Νευρινωμάτωση-είναι-γενετική-διαταραχή-του-νευρικού-συστήματος.

—νευροϊνωματωση—

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν το σβάνωμα και το νευροΐνωμα.

Σπίλοι (ελιές)

αρχείο λήψης

Αποτελούν κηλίδες ή επάρματα του δέρματος, δηλαδή βλάβες που αφορούν ένα ή περισσότερα στοιχεία του δέρματος. Αποτελούν την εκδήλωση καλοήθους πολλαπλασιασμού των κυττάρων και βρίσκονται φυσιολογικά στο δέρμα. Επειδή, περίπου το 75% των ασθενών με μελάνωμα αναφέρουν ότι στο συγκεκριμένο σημείο  υπάρχει κατ’ αρχάς σπίλος, ο χειρουργός θα πρέπει να γνωρίζει τα βασικά σημεία που εγείρουν την υποψία για κακοήθη εξαλλαγή.

Το A, B, C, D,Ε  του μελανώματος

Για τη διάγνωση χρησιμοποιούνται τα 4 πρώτα γράμματα του λατινικού αλφαβήτου:

mel1

 • Asymmetry= ασυμμετρία

 • Border irregularity = όρια βλάβης

 • Colour = χρώμα (δυσχρωμία)

 • Diameter = διάμετρος

 • Evolution=εξέλιξη,επιμορφωση

Τελευταίως έχει προστεθεί και το γράμμα E = επιμόρφωση. Η αλλαγή κάποιου από τα παραπάνω πρέπει να θορυβήσει τον ασθενή ο οποίος πρέπει να αναζητήσει αμέσως ιατρική συμβουλή. Πολλές φορές η διαφορετική διάγνωση από το κακοήθες μελάνωμα είναι δύσκολη, γι’ αυτό το λόγο, πάντα επί αμφιβολιών, είναι απαραίτητη η χειρουργική αφαίρεση και η ιστολογική εξέταση.

Η θεραπεία εκλογής είναι η χειρουργική επέμβαση.

ΚΑΚΟΗΘΕΙΣ ΝΕΟΠΛΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Οι κακοήθεις παθήσεις του δέρματος

1.Επιδερμοειδείς καρκίνοι

 • Βασικοκυτταρικοί

 • Ακανθοκυτταρικοί

 • Μικτοί

 • Καρκίνοι των ιδρωτοποιών αδένων

Η εξέλιξή τους είναι βραδεία. Τα βασικοκυτταρικά δεν μεθίστανται ή μεθίστανται πολύ σπάνια, τα ακανθοκυτταρικά μεθίστανται σε ποσοστό 5-10%. Οι κακοηθέστεροι όλων είναι ο καρκίνος των ιδρωτοποιών αδένων αφού μεθίσταται σε  ποσοστό  50%, λεμφογενώς. Οι μέθοδοι θεραπείας όλων αυτών είναι η χειρουργική και η ακτινοθεραπεία.

 1. Σαρκώματα

Οι τύποι των σαρκωμάτων είναι:

 • Δερματοινωσάρκωμα (χαμηλής κακοήθειας)

 • Ινωσάρκωμα

 • Αγγειοσάρκωμα (υψηλής κακοήθειας)

 1. Κακοήθες μελάνωμα

“Το προλαμβάνεις  μείζον εστί του θεραπεύειν” υποστήριζε ο Ιπποκράτης.

Το μελάνωμα είναι ο πιο φονικός καρκίνος του δέρματος, με τον αριθμό των νέων περιστατικών να έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια.

Προέρχεται από τα κύτταρα που παράγουν μελανίνη, τα μελανοκύτταρα, και σε ποσοστό 30% αναπτύσσεται σε προϋπάρχοντα σπίλο ενώ στο υπόλοιπο ποσοστό αναπτύσσεται σε φαινομενικά υγιές δέρμα. Στους άνδρες εμφανίζεται συχνότερα στον κορμό και στα κάτω άκρα, ενώ στις γυναίκες στον κορμό.

Όταν αντιμετωπισθεί στα αρχικά στάδια, τα ποσοστά επιτυχίας της θεραπείας αγγίζουν το 85%, ενώ αν το μελάνωμα έχει επεκταθεί μέσα στο δέρμα ή εξαπλωθεί στους λεμφαδένες η πενταετής επιβίωση είναι 30%.

images (1)

Αιτίες

Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι η κύρια αιτία. Περαιτέρω άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι:

 • Το σολάριουμ, το οποίο θεωρείται υπεύθυνο για το 5% των καρκίνων του δέρματος

 • Ο τύπος του δέρματος

 • Το ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων.

Το μεγαλύτερα ποσοστά μελανώματος έχει η Αυστραλία

Τύποι μελανώματος

 1. Επιφανειακά εξαπλωμένο (surface spreading melanoma)

 2. Οζώδες μελάνωμα (nodular melanoma)

 3. Μελάνωμα φακίδων των άκρων (acral lentiginous melanoma)

 4. Κακόηθες μελάνωμα εφηλίδος (lentigo maligna melanoma)

 5. Αταξινόμητα μελανώματα

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!