ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

mastos-25-2Οι προοπτικές για τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού βελτιώνoνται συνεχώς.

Λόγω της αύξησης της  ευαισθητοποίησης, οι περιπτώσεις ασθενών με έγκαιρη διάγνωση και ολοκληρωμένη θεραπεία είναι όλο και πιο συχνές, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα τα ποσοστά επιβίωσης  να ανεβαίνουν.

Παγκοσμίως ο Οκτώβριος είναι  ο Μήνας Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού  και η εκστρατεία αυτή έχει σχεδιαστεί για να αυξηθεί πιο πολύ η ευαισθητοποίηση του κόσμου.

Υπάρχουν πολλές οργανώσεις που υποστηρίζουν τον Οκτώβριο ως Μήνα Ενημέρωσης για τον  Καρκίνο του Μαστού Μήνας  και παρέχουν βοήθεια στο πλαίσιο των προγραμμάτων έγκαιρης ανίχνευσης.

Οι οργανισμοί αυτοί εκτός από τον  έρανο για τον  καρκίνο του μαστού, διοργανώνουν περιπάτους και εκδηλώσεις που με τα έσοδα που έχουν από αυτές υποστηρίζουν την έρευνα για τον καρκίνο του μαστού καθώς επίσης υποστηρίζουν ασθενείς ανασφάλιστους και άπορους με κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

mastos-25-3

Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα μπορεί όμως και να μην προκαλέσει. 

Μερικές γυναίκες μπορεί να ανακαλύψουν το πρόβλημα μόνες τους, ενώ σε άλλες μπορεί να ανακαλυφθεί για πρώτη φορά σε εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου.

 

 

 

Τα πιο συχνά συμπτώματα του καρκίνου του μαστού είναι:

– Εξόγκωμα ή σκλήρυνση σε κάποια περιοχή του μαστού, ή της μασχάλης

– Αλλοιώσεις του δέρματος του μαστού (όψη φλοιού πορτοκαλιού)

– Ερυθρότητα, πόνο στο στήθος, φλόγωση

– Έλξη του δέρματος του μαστού, της θηλής προς τα μέσα (εισολκή)

– Έκκριση υγρών ή αίματος από τη θηλή(ρύση)

– Διόγκωση των λεμφαδένων της μασχάλης


ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

mastos-25-4

Τύποι καρκίνου του μαστού:

– Φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού

Ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού είναι μια σπάνια μορφή καρκίνου.

– Διηθητικό πορογενές καρκίνωμα

Περίπου το 80% όλων των καρκίνων του μαστού είναι διηθητικό πορογενές καρκίνωμα,αυτός ο τύπος κααρκίνου μπορεί να εξαπλωθεί στους λεμφαδένες και πιθανώς και σε άλλες περιοχές του σώματος.

– Πορογενές καρκίνωμα in situ (DCIS)

Πορογενές καρκίνωμα in situ (DCIS) θεωρείται ότι είναι μια  προ-καρκινική κατάσταση του μαστού,αλλά αντιμετωπίζεται όπως ο καρκίνος.

– Διηθητικό λοβιακό καρκίνωμα

Είναι ο δεύτερος πιο κοινός τύπος καρκίνου του μαστού..

– Tριπλά-Αρνητικός καρκίνος του μαστού

– Νόσος του Paget της θηλής

Η νόσος του Paget της θηλής είναι μια σπάνια μορφή καρκίνου του μαστού στις οποίες τα καρκινικά κύτταρα συλλέγονται μέσα ή γύρω από τη θηλή.  Ο καρκίνος προσβάλλει συνήθως τους πόρους της θηλής πρώτα, στη συνέχεια απλώνεται στην επιφάνεια της θηλής και της θηλαίας άλω.

 Ένα δέρμα φολιδωτό και κόκκινο, φαγούρα και ερεθισμένη θηλή και  άλως είναι σημάδια της νόσου του Paget .


ΑΙΤΙΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΣΤΟ ΜΑΣΤΟ


mastos-25-5
Ορισμένα γονίδια ελέγχουν τον κύκλο ζωής, την ανάπτυξη, την λειτουργία, τον πολλαπλασιασμό  και το θάνατο ενός κυττάρου.

Όταν αυτά τα γονίδια υποστούν ζημιά, η ισορροπία μεταξύ της φυσιολογικής ανάπτυξης των κυττάρων και του θανάτου χάνεται.

Τα φυσιολογικά κύτταρα του μαστού γίνουν καρκινικά, λόγω των αλλαγών στη δομή του DNA.

Ο καρκίνος του μαστού που προκαλείται από την κυτταρική βλάβη του DNA  οδηγεί στον εκτός ελέγχου κυτταρικό πολλαπλασιασμό.

Αιτίες του καρκίνου του μαστού: Γενετική & Μεταλλάξεις

Αν κληρονομηθούν τα μεταλλαγμένα γονίδια μπορεί να αυξηθεί η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Για παράδειγμα, οι μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA1 και BRCA2 (που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών) μπορούν να αναστείλουν την ικανότητα του οργανισμού στη διάσωση και επιδιόρθωση του DNA.

Αιτίες του καρκίνου του μαστού: Περιβάλλον

Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να προκληθεί από την περιβαλλοντική έκθεση. Έτσι μπορεί οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, η αιθάλη, η σκόνη ξύλου, ο αμίαντος, το αρσενικό, να ευνοήσουν την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.

Αιτίες του καρκίνου του μαστού: Lifestyle

Οι επιλογές στον τρόπο ζωής μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού.Η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης, η παχυσαρκία, η κατάχρηση αλκοόλ, το κάπνισμα και η έκθεση σε χημικές ουσίες και τοξίνες, συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Αιτίες του καρκίνου του μαστού: ιατρικό ιστορικό

Προηγηθείσα ιατρική θεραπεία με χημειοθεραπευτικά, ακτινοβολία, ή ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για να μειωθεί η εξάπλωση του καρκίνου σε όλο το σώμα για άλλη πάθηση μπορεί επίσης να προκαλέσουν βλάβη στα υγιή κύτταρα.


ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

mastos-25-6Μαστογραφία και  Πρόληψη Καρκίνου του Μαστού

Η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού είναι το κλειδί για την επιβίωση. 

Η μαστογραφία είναι μία ακτινογραφία του μαστού που μπορεί να ανιχνεύσει όγκους σε πολύ πρώιμο στάδιο, πριν να γίνουν αισθητοί. 

Οι γυναίκες που δεν ανήκουν στην κατηγορία ‘’υψηλού κινδύνου’’ συνιστάται να κάνουν μια μαστογραφία κάθε χρόνο από την ηλικία των 40 χρόνων.


Πρόληψη καρκίνου του μαστού:  υπερηχογράφημα

mastos-25-7Σε νεαρές ηλικίες και στον ετήσιο μαστολογικό έλεγχο μιας γυναίκας μετά την ηλικία των 40 χρόνων, συστήνεται το υπερηχογράφημα μαστών. 

Κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος μαστού μια μικρή ποσότητα του γέλης εφαρμόζεται στο δέρμα πάνω από την περιοχή που πρέπει να εξεταστεί. 

Μπορεί να σας ζητηθεί να κρατάτε την αναπνοή σας, για λίγο, αρκετές φορές. 

Το υπερηχογράφημα μαστού διαρκεί περίπου 10 λεπτά για να ολοκληρωθεί.

 

 


 Πρόληψη καρκίνου του μαστού: αυτοεξέταση μαστών

Close up of a naked woman checking foro breast cancer manipulating her breast tissue with her hands to check for lumps or abnormalities

Close up of a naked woman checking foro breast cancer manipulating her breast tissue with her hands to check for lumps or abnormalities

Σας εφιστούμε την προσοχή και τονίζουμε ότι όλες οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζετε το στήθος σας και να παρατηρείτε τις οποιεσδήποτε αλλαγές, παρά να διενεργείτε συχνούς ελέγχους(μία φορά ετησίως είναι αρκετή). 

Εσείς που επιλέγετε να κάνετε αυτοεξέταση, μηνιαίως, θα πρέπει να έχετε  συζητήσει  την τεχνική με το γιατρό σας.

Τι είναι η Αυτοεξέταση του Μαστού;

Η αυτοεξέταση η επισκόπηση και η ψηλάφηση των μαστών σας και είναι ένας τρόπος για να ελέγξετε το στήθος σας για αλλαγές, όπως εξογκώματα, κοκκινίλες, αλλαγές χροιάς δέρματος, έκκριμα από τη θηλή και έχει σκοπό την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού. Οποιαδήποτε αλλαγή ανακαλύψετε πρέπει να την αναφέρετε στο γιατρό σας.


Όγκος στο στήθος: Θα μπορούσε να είναι καρκίνος;

mastos-25-9Να θυμάστε ότι η πλειοψηφία (περίπου 80%) των ογκιδίων του μαστού δεν είναι καρκίνος. Κύστεις, καλοήθεις όγκοι, είναι συνήθως τα ογκίδια που ψηλαφάτε. 

Είναι όμως σημαντικό να ενημερώνετε το γιατρό σας για οτιδήποτε ανακαλύψετε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Καρκίνος του μαστού: Βιοψία

mastos-25-10Η βιοψία είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να καθοριστεί αν μία βλάβη στο μαστό  είναι καρκινική. 

Βιοψίες μπορούν να γίνουν μέσω μιας βελόνας ή μέσω μιας μικρής χειρουργικής επέμβασης(πολύ σπάνια). 

Το αποτέλεσμα, σε περίπτωση καρκίνου, μπορεί επίσης να καθορίσει τον τύπο του καρκίνου του μαστού (υπάρχουν αρκετοί και διαφορετικοί τύποι καρκίνου του μαστού).

Η θεραπεία πάντα προσαρμόζεται στο συγκεκριμένο τύπο καρκίνου του μαστού που διαγιγνώσκεται.

Οι βιοψίες με βελόνα

Η βιοψία με βελόνα χρησιμοποιεί μια  βελόνα για να ληφθούν τμήματα ιστού ή κυττάρων από τη βλάβη του μαστού. Ο παθολογο-ανατόμοςος μελετά τα δείγματα κάτω από ένα μικροσκόπιο για να διαπιστωθεί εάν περιέχουν καρκίνο. Υπάρχουν δύο τύποι βιοψίας με βελόνα:

1) -FNA(fine needle aspiration) παρακέντηση με λεπτή βελόνα (βιοψία με λεπτή βελόνα) και λήψη κυττάρων για κυτταρολογική εξέταση

2) -Core biopsy(βιοψία με κόπτουσα βελόνα και λήψη ιστού για ιστολογική εξέταση

Όταν ένα ογκίδιο είναι ψηλαφητό, η core biopsy μπορεί να πραγματοποιηθεί. Ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει μια μικρή ποσότητα τοπικού αναισθητικού για να μουδιάσει το δέρμα και o ιστό του μαστού γύρω από τη βλάβη. Ο γιατρός θα εισάγει τη βελόνα και θα αφαιρέσει μια μικρή ποσότητα του ιστού που πρέπει να εξεταστεί.

Με Υπερήχους καθοδηγούμενη βιοψία

Αυτή είναι βιοψίας για εξογκώματα ή ανωμαλίες που δεν μπορεί να γίνουν αντιληπτά με ψηλάφηση. Η βελόνα τοποθετείται μέσα στον ιστό του μαστού και το υπερηχογράφημα βοηθά να επιβεβαιώσει την ακριβή θέση της βλάβης ώστε η βελόνα να τοποθετηθεί σωστά.

Με MRI-Καθοδηγούμενη βιοψία

Για τη βιοψία αυτή, θα δοθεί ένα σκιαγραφικό ενδοφλέβια. Το στήθος σας θα μουδιάσει και θα συμπιεστεί για να ληφθούν διάφορες εικόνες MRI. Μέσω των εικόνων MRI  ο γιατρός θα καθοδηγήσει την βελόνα στην ύποπτη περιοχή. Η βελόνα  χρησιμοποιείται μέσω  συσκευής βιοψίας για την αφαίρεση δειγμάτων ιστού με  υποβοήθηση από ανιχνευτή κενού.

Η στερεοτακτική βιοψία

Χρησιμοποιώντας ένα τοπικό αναισθητικό, ο ακτινολόγος κάνει μια μικρή τομή στο δέρμα. Μια χοντρή βελόνα τοποθετείται μέσα στον ιστό του μαστού, και η ακτινολογική  απεικόνιση βοηθάει να επιβεβαιωθεί η ακριβής θέση.

Χειρουργικές βιοψίες

Ο χειρουργός κάνει μια τομή στο μαστό για να αφαιρέσει τμήμα της βλάβης(ανοικτή βιοψία) ή ολόκληρη τη βλάβη(βιοψία εκτομής). Σήμερα τη χρησιμοποιούμε όλο και πιο σπάνια.


Αποτελέσματα βιοψίας: ορμονοευαίσθητος  Καρκίνος  Μαστού

 

mastos-25-11Η βιοψία μπορεί να πει εάν ο καρκίνος του μαστού έχει υποδοχείς οιστρογόνων (ER-θετική) και / ή προγεστερόνης (PR-θετικό), και έτσι προσδιορίζει την ορμόνη που διεγείρει την ανάπτυξη του όγκου. 

Περίπου τα δύο τρίτα των καρκίνων του μαστού έχουν θετικούς ορμονικούς υποδοχείς. Τα φάρμακα που μπορούν να δοθούν, δρουν για να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης του όγκου που διεγείρεται με αυτές τις ορμόνες.

 

 

 


Βιοψία Αποτελέσματα: HER2-θετικό καρκίνο του μαστού

mastos-25-12Το HER-2  είναι μία πρωτεΐνη που εκφράζεται σε ένα υψηλό επίπεδο σε  περίπου 20% των καρκίνων του μαστού.

 Έχοντας αυτόν τον υποδοχέα σημαίνει ότι ο καρκίνος έχει την τάση να αναπτύσσονται και να εξαπλωθεί πιο γρήγορα από τις άλλες μορφές καρκίνου του μαστού. 

Υπάρχουν ειδικές στοχευμένες θεραπείες διαθέσιμες για αυτόν τον τύπο καρκίνου.

 

 


 ΣΤΑΔΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

mastos-25-1

Τα στάδια του καρκίνου του μαστού είναι ταξινομημένα ανάλογα με το μέγεθος του όγκου, την τοποθεσία και την έκταση της εξάπλωσης. 

Η σταδιοποίηση βοηθάει εμάς τους γιατρούς να καθορίσουμε την πρόγνωση και τη θεραπεία για τον καρκίνο. Το σύστημα σταδιοποίησης TNM κατηγοριοποιεί τον καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με:

Όγκος (Τ): Πρωτογενής όγκος και έκταση του όγκου

Λεμφαδένες (Ν): Εξάπλωση του καρκίνου σε λεμφαδένες στην γειτονική ζώνη του πρωτοπαθούς όγκου

Μετάσταση (Μ): Εξάπλωση του καρκίνου σε απομακρυσμένες θέσεις μακριά από τον πρωτογενή όγκο


ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΣΤΟ ΜΑΣΤΟ

mastos-25-13Καρκίνος του μαστού ποσοστά επιβίωσης

Η επιβίωση από τον καρκίνο του μαστού εξαρτάται από έναν αριθμό παραγόντων. 

Οι καρκίνοι που διαγιγνώσκονται νωρίς, συχνά εντοπίζονται μέσα στο στήθος. 

Τα στατιστικά στοιχεία για το ποσοστό επιβίωσης του καρκίνου του μαστού συχνά δίνονται ως ποσοστό επιβίωσης 5 ετών. 

Το ποσοστό επιβίωσης 5 ετών είναι το ποσοστό των ανθρώπων που ζει τουλάχιστον 5 χρόνια μετά τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. 

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, οι γυναίκες με πρώιμο στάδιο (στάδιο 1) καρκίνο του μαστού έχουν ποσοστό 5ετούς επιβίωσης 100%. 

Οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού, που έχει εξαπλωθεί σε απομακρυσμένα σημεία στον οργανισμό (στάδιο 4) έχουν πιθανότητα 20% να επιβιώσουν πέντε χρόνια, αλλά το ποσοστό αυτό μπορεί να βελτιωθεί καθώς οι θεραπείες εξελίσσονται και εξατομικεύονται.


ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

mastos-25-14

Θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού: Χειρουργική

Επέμβαση διατήρησης του μαστού

Η χειρουργική επέμβαση διατήρησης του μαστού απομακρύνει τον καρκίνο καθώς και  υγιή ιστό γύρω από αυτόν. Η επέμβαση διατήρησης του μαστού είναι επίσης γνωστή ως συντηρητική χειρουργική επέμβαση, ογκεκτομή, μερική μαστεκτομή, τεταρτεκτομή και τμηματική μαστεκτομή.

Επέμβαση μαστεκτομής

Η μαστεκτομή είναι η αφαίρεση ολόκληρου του μαστού και όλων των ιστών που τον περιβάλουν. Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις μαστεκτομής, ανάλογα με το πόσο επιπλέον  ιστός αφαιρείται.

Οι παρακάτω είναι διαφορετικοί τύποι μαστεκτομής:

– Απλή μαστεκτομή περιλαμβάνει αφαίρεση ολόκληρου του μαστού, αλλά δεν απομακρύνει λεμφαδένες ή μυϊκό ιστό.

– Διπλή μαστεκτομή είναι όταν αφαιρούνται δύο στήθη.

– Μαστεκτομή με διατήρηση του δέρματος που βρίσκεται πάνω από το στήθος. Η χειρουργική αποκατάσταση του μαστού συνήθως προγραμματίζεται αμέσως μετά τη μαστεκτομή.

– Μαστεκτομή με διατήρηση τυο δέρματος του μαστού και της θηλής. Η αποκατάσταση του μαστού ακολουθεί αμέσως μετά τη μαστεκτομή.

– Τροποποιημένο ριζική μαστεκτομή συνδυάζει την  απλή μαστεκτομή με την αφαίρεση των λεμφαδένων που βρίσκονται στη μασχάλη.

– Ριζική μαστεκτομή, περιλαμβάνει την αφαίρεση ολόκληρου του μαστού, των λεμφαδένων και των θωρακικών μυών κάτω από το στήθος.


ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ

 

mastos-25-15

Επικουρική θεραπεία του καρκίνου του μαστού: Ακτινοθεραπεία

Οι υψηλής ενέργειας ακτίνες της εντοπισμένης ακτινοβολίας χρησιμοποιούνται για να σκοτώσουν στοχευμένα καρκινικά κύτταρα. 

Η ακτινοβολία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά από χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του μαστού, ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία για την ευρεία αντιμετώπιση του καρκίνου. Υπάρχουν δύο τρόποι εφαρμογής  ακτινοθεραπείας.

Εξωτερική ακτινοβολία

Μια δέσμη ακτινοβολίας εστιάζεται πάνω από την περιοχή από εξωτερικό μηχάνημα. Η θεραπεία χορηγείται συνήθως πέντε ημέρες την εβδομάδα για πέντε έως έξι εβδομάδες.

Βραχυθεραπεία

Αυτή η μορφή ακτινοβολεί σφαιρίδια που εμφυτεύονται στην περιοχή δίπλα από τον καρκίνο.


ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

mastos-25-16

Επικουρική θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού: Χημειοθεραπεία

Τα φάρμακα της χημειοθεραπείας δίνονται για να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα που βρίσκονται σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. 

Μπορεί να χορηγηθεί με βραδεία ενδοφλέβια έγχυση, με  χάπι, ή με μία σύντομη ενδοφλέβια ένεση, ανάλογα με το φάρμακο. 

Οι παρενέργειες της χημειοθεραπείας μπορεί να περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης, ναυτία, κόπωση, και απώλεια μαλλιών.

Συνήθως, τα φάρμακα της χημειοθεραπείας δίδονται σε κύκλους σε ορισμένα  χρονικά διαστήματα, μετά από κάθε αγωγή ακολουθεί μια περίοδος ανάπαυσης. Το μήκος του κύκλου και τα διαστήματα ηρεμίας διαφέρουν από φάρμακο σε φάρμακο.

επικουρική χημειοθεραπεία

Αν έχουν αφαιρεθεί όλα τα ορατά καρκινικά κύτταρα, υπάρχει η πιθανότητα μερικά καρκινικά κύτταρα να έχουν μείνει πίσω. Η επικουρική χημειοθεραπεία δίνεται για να διασφαλιστεί ότι αυτές οι μικρές ποσότητες των κυττάρων σκοτώθηκαν. Δεδομένου ότι μερικές γυναίκες έχουν πολύ χαμηλό κίνδυνο υποτροπής ακόμη και χωρίς χημειοθεραπεία, δεν δίδεται σε όλες τις περιπτώσεις.

εισαγωγική χημειοθεραπεία

Η εισαγωγική χημειοθεραπεία δίνεται πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Αυτό μπορεί επίσης να μειώσει το μέγεθος του καρκίνου και να διενεργηθεί μια λιγότερο εκτεταμένη χειρουργική επέμβαση σε ορισμένους ασθενείς.

Χημειοθεραπεία για τον προχωρημένο καρκίνο του μαστού

Η χημειοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί εάν ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση σε απομακρυσμένες θέσεις στο σώμα. Στην περίπτωση αυτή, οι γιατροί θα καθορίσουν την πιο κατάλληλη θεραπεία.

Χημειοθεραπεία Παρενέργειες

Διαφορετικά φάρμακα προκαλούν διαφορετικές παρενέργειες. Ορισμένοι τύποι χημειοθεραπείας έχουν συγκεκριμένες παρενέργειες, αλλά η εμπειρία του κάθε ασθενούς είναι διαφορετική. Οι ακόλουθες είναι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες της χημειοθεραπείας:

Κούραση

Πόνος (πονοκέφαλοι, πόνος στους μυς, πόνος στο στομάχι, και  πόνος από βλάβη των νεύρων)

Διάρροια

Ναυτία και έμετος

Δυσκοιλιότητα

Διαταραχές του αιμοποιητικού συστήματος

Αλλαγές στον τρόπο σκέψης και διαταραχές της μνήμης

Σεξουαλικά και αναπαραγωγικά θέματα

Απώλεια όρεξης

Απώλεια μαλλιών

Μόνιμη βλάβη στην καρδιά, πνεύμονες, συκώτι,νεφρά, αναπαραγωγικό σύστημα


 ΟΡΜΟΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

mastos-25-17

Καρκίνος του Μαστού – Ορμονική θεραπεία

Μερικά κύτταρα καρκίνου του μαστού ενεργοποιούνται από τις ορμόνες οιστρογόνων ή / και προγεστερόνης (ER- και PR-θετικός καρκίνους του μαστού).

Η ορμονική θεραπεία μπορεί να σταματήσει ή να επιβραδύνει την ανάπτυξη όγκων με θετικούς ορμονικούς υποδοχείς εμποδίζοντας τα καρκινικά κύτταρα να παραλάβουν τις ορμόνες που χρειάζονται για να αναπτυχθούν. 

Η ορμονική θεραπεία χορηγείται συνήθως μετά τη χειρουργική επέμβαση, αλλά μπορεί επίσης να δοθεί για να μειωθεί η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο.


 ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

mastos-25-18

 Στοχευμένες φαρμακευτικές θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού

Οι στοχευμένες θεραπείες είναι νεότερες θεραπείες για τους ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Οι στοχευμένες θεραπείες έχουν λιγότερες παρενέργειες από την παραδοσιακή χημειοθεραπεία, επειδή στοχεύουν μόνο τα καρκινικά κύτταρα. Χρησιμοποιούνται συχνά σε συνδυασμό με τη χημειοθεραπεία.

 

 

 

 


 ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΣΤΟ ΜΑΣΤΟ

 

mastos-25-19

Θεραπεία Καρκίνου του Μαστού

Η θεραπεία του καρκίνου του μαστού μπορεί να είναι κουραστική τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. 

Υπάρχουν πολλές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα που μπορεί να είναι δύσκολο να αντεπεξέλθουν οι ασθενείς.

 “Chemobrain” είναι ένας όρος που επινοήθηκε για να περιγράψει τις ψυχικές αλλαγές που προκαλούνται από τη χημειοθεραπεία.

Η θεραπεία μπορεί να κάνει δύσκολο για τον ασθενή να συμβαδίσει με τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής και να κάνει τους ασθενείς να αισθάνονται απομονωμένοι ή συγκλονισμένοι. 

Οι φίλοι και η οικογένεια μπορεί να είναι ανεκτίμητη πηγή στήριξης και βοήθειας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να ενταχθούν σε μια ομάδα υποστήριξης για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, αλλά και να διαδώσουν την ευαισθητοποίηση που πρέπει να υπάρχει για τον καρκίνο του μαστού.


 ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

 

mastos-25-20

Επανορθωτική Χειρουργική Μαστού

Πολλές γυναίκες επιλέγουν να έχουν επανορθωτική χειρουργική επέμβαση στο στήθος τους, μετά την επέμβαση του καρκίνου του μαστού. 

Στην επανορθωτική επέμβαση χρησιμοποιούνται εμφυτεύματα ή ιστοί που λαμβάνονται από άλλα σημεία του σώματος. 

Οι διαδικασίες αυτές μπορούν να γίνουν κατά τη στιγμή της μαστεκτομής, ή μπορούν να πραγματοποιηθούν μήνες ή ακόμη και χρόνια αργότερα.

Εμφυτεύματα-προθέσεις

Ένας διατατήρας θα εισαχθεί, για μερικές εβδομάδες, για να τεντώσει το δέρμα και να επιτρέψει σε μια πρόθεση από γέλη σιλικόνης να εισαχθεί. Κάθε εβδομάδα που προηγείται της εισαγωγής του εμφυτεύματος, ο διαστολέας αυτός γεμίζει σε έναν επιθυμητό όγκο έως ότου ο ασθενής είναι ικανοποιημένος με το νέο μέγεθος του στήθους του.

Διαδικασία κρημνών

Τμήμα ιστού λαμβάνεται από την κοιλιά ή από άλλο σημεείο για να δημιουργήσει ένα είδος πρόθεσης για να ανακατασκευαστεί το στήθος. Ο ιστός είναι μερικές φορές διατηρείται επισυνάπτεται στην αρχική παροχή αίματος ή έχει αποσυνδεθεί και επανασυνδεθεί με μια παροχή αίματος κοντά στην νέα θέση. Η θηλή στη συνέχεια μπορεί να δημιουργηθεί με τατουάζ .Μια προσθετική θηλή είναι επίσης μια επιλογή που μπορεί να δημιουργηθεί.


 ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ

 

mastos-25-21

Εναλλακτική λύση για την Επανορθωτική Χειρουργική: Προσθετική

Μία πρόσθεση με  μορφή του μαστού, είναι μια εναλλακτική λύση στην επανορθωτική χειρουργική. Πρόκειται για μια πρόθεση που φοριέται μέσα από το στηθόδεσμο ή το μαγιό και βοηθάει στην εμφάνιση του στήθους. Οι προθέσεις μαστού συχνά καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

 

 

 


ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ

 

mastos-25-22

Οι γυναίκες ηλικίας άνω των 55 ετών καθώς και γυναίκες με στενούς συγγενείς, οι οποίοι νόσησαν από καρκίνο μαστού ή ωοθηκών  διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. 

Παρόλα αυτά, έως και στο 80% των γυναικών που εμφανίζουν καρκίνο του μαστού δεν υπάρχει κληρονομικότητα.

Η ύπαρξη όμως ορισμένων γενετικών μεταλλάξεων αυξάνουν δραματικά τον κίνδυνο ανάπτυξης του καρκίνου του μαστού. 

Οι πιο συχνές από αυτές είναι στα γονίδια που είναι γνωστά ως BRCA1 και BRCA2. Οι γυναίκες που κληρονομούν τις μεταλλάξεις σε αυτά τα γονίδια έχουν έως και 80% πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.


ΓΟΝΙΔΙΑΚΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ

 

mastos-25-2

Ο γονιδιακός καρκίνος του μαστού (BRCA)

Αρκετές εξετάσεις  είναι πλέον διαθέσιμες για να ανιχνεύσουν για το γονίδιο του καρκίνου του μαστού (BRCA). 

Με μια εξέταση αίματος μπορεί να διαγνωσθεί η ύπαρξη  μεταλλάξεων του DNA στα BRCA1 και BRCA2. 

Οι γυναίκες που έχουν κληρονομήσει μεταλλάξεις έχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. 

Η εξέταση των ογκογονιδίων BRCA συνήθως συνιστάται μόνο σε άτομα που μπορεί να έχουν κληρονομήσει τη μετάλλαξη. 

Μπορεί να είναι υποψήφιος για τη δοκιμή γονιδίου BRCA αν έχετε τα εξής:

  • Προσωπικές ιστορικό καρκίνου του μαστού

  • Ατομικό ιστορικό καρκίνου των ωοθηκών

  • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού σε γονείς, αδέλφια, ή / και τα παιδιά

  • Ένας άνδρας με  καρκίνο του μαστού

  • Ένα μέλος της οικογένειας με καρκίνο και στους μαστούς και στις ωοθήκες

  • Ένα μέλος της οικογένειας με καρκίνο και στους 2 μαστούς

  • Δύο ή περισσότερες συγγενείς με καρκίνο των ωοθηκών

  • Μια συγγενής με γνωστή BRCA1 ή BRCA2 μετάλλαξη

  • Ασκενάζι εβραϊκής καταγωγής με έναν στενό συγγενή με καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών


ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

mastos-25-23

Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού

Οι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού περιλαμβάνουν την έλλειψη άσκησης, την κατανάλωση περισσότερων από ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα, και το υπερβολικό βάρος. 

Η πρόληψη του καρκίνου του μαστού περιλαμβάνει επίσης την αποφυγή έκθεσης σε καρκινογόνες ουσίες, σε χημικές ουσίες. 

Η θεραπεία  ορμονικής υποκατάστασης  και τα αντισυλληπτικά μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο. 

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος υποτροπής σε γυναίκες που έχουν προσβληθεί από  καρκίνο του μαστού.

Η προληπτική επέμβαση (προφυλακτική μαστεκτομή) μπορεί επίσης να αποτρέψει τον καρκίνο του μαστού. 

Οι γυναίκες με μεταλλάξεις ογκογονιδίων μπορούν να επιλέξουν την άμφω προληπτική μαστεκτομή ούτως ώστε να μειωθεί ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στο μαστό.


ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

 

mastos-25-1

Έρευνα για τον Καρκίνου του Μαστού

Η επιστημονική κοινότητα που ασχολείται με τις παθήσεις του μαστού, συνεχίζει  να μελετά, να ερευνά και να βρίσκει  πιο αποτελεσματικές και καλύτερα ανεκτά θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού. Ξέρουμε αρκετά, αλλά υπάρχουν πολλά που πρέπει ακόμη να μάθουμε!

 

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΣΙΡΙΓΩΤΑΚΗΣ – MD Γενικός χειρουργός
Site : www.tsirigotakis.com

Επικοινωνήστε μαζί μας για να έχετε ολοκληρωμένη θεραπεία στο πρόβλημα της υγείας σας, εσείς και η οικογένεια σας.

– Σας καλωσορίζουμε στο διαδικτυακό μας τόπο: www.tsirigotakis.com

– Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Youtube:
https://www.youtube.com/channel/UCtPeYa8asagK4PrzH_3FB1A

– Κάντε LIKE στη σελίδα μας … https://www.facebook.com/StavrosTsirigotakis.1general.surge…

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!